Как да планирате сватба, както искате вие?


фотограф бургас, сватбен фотограф бургас

     Написаното е само мое мнение, мнение на сватбен фотограф, снимал достатъчно сватби в град Бургас и крайбрежието около него. Според моя опит, една сватба "става хубава", когато младоженците са я организирали така, както искат, а не така, както трябва. Звучи безмислено, но съм бил фотограф на сватби за които виждам, че свекърви и тъщи са активно намесени в организацията и на младоженците им се обяснява, какво трябва да направят, как да го направят и т.н. Защото така трябва, защото някой роднина щял да "каже нещо", защото не искат да се "изложат" и т.н. и т.н. Обратното, когато младоженците правят всичко, както те искат, те са спокойни и весели, гостите също, официалните моменти на сватбата протичат леко, а след това и купона е як.

Как да планирате сватба, както искате ВИЕ, а не както родителите Ви?

Откъде да започнете, как да разпределите времето в сватбения ден? "Ключът към гладкото протичане на деня на сватбата е планирането. Разпределението на целия ви сватбен ден в една добре организирана времева линия, помага да организирате всичко по часове и минути. Колкото по-подробно направите плана, толкова по-добре." - пише едно специализирано сватбено американско списание. Съветът е много добър и същевременно е капан за младоженци или по-скоро за супер амбициозни бъдещи булки. Според скромното ми мнение на сватбен фотограф, прекомерното планиране до минута може да бъде много изнервящо за младоженците и ако "не дай боже" нещо се случи, какво става с перфектния план. Всичко се обърква, започва едно бягане, бързане, нерви и закъсняване за поредния сватбен ритуал.

Как да планираме сватбата, за избегнете това?

1. Създаваме план по време и минути, но (ВАЖНО!) оставяме достатъчно време за път между различните дестинации (например между църква и ресторант), особено, ако гостите пътуват с лични автомобили и трябва да намерят място за паркиране и (НАЙ-ВАЖНОТО!) оставяме време за непредвидени обстоятелства, например младоженеца е забравил да вземе личната си карта, кума е забравил пръстените в стаята в хотела и т.н. и т.н.
2. Делегираме отговорности. Тук е ролята на бъдещите тъща и свекърва, както и техните половинки, а защо не и братя и сестри, както и братовчеди и братовчедки. Какви отговорности могат да се делегират - например, кой отговаря за сватбените чаши и шампанското, необходими за гражданския ритуал, кой ще прибере цветята, които ще подарят на булката след брака, кой ще пази свидетелството за граждански брак, кой ще посрещне и настани гостите по масите в ресторанта, докато младоженците са на фотосесия с фотографа и много други. Единствената отговорност, която трябва да имат младоженците в сватбения ден е да не закъсняват и да носят в себе си личните си документи. Същото важи и за кумовете.

Един примерен план на сватба с примерни часове, която включва граждански, църковен ритуал и сватбено парти:

14.00 ч. Сватбеният фотограф пристига при булката 30 минути преди булката да е готова. Правят се снимки на роклята, пръстените и букета на булката. 

14.15 ч. Кумата/шаферките са вече облечени и гримирани и са около булката до завършване на прическа/грим на младоженката. Фотографът прави снимки на гримирането или на довършване на прическата на булката.

14.30 ч. Булката облича роклята и фотографа прави снимки на шаферките/майката на булката, които и помагат да закопчее роклята и да сложи обувките си. След това фотографа прави портрети на булката, както и определени детайли - бижута, рокля и т.н. Правят се снимки на булката с родителите, с братя/сестри и с шаферките, ако има такива.

14.45 ч. В дома, евентуално хотелската стая на младоженката идва младоженеца. По-желание се прави ритуала по "вземане или откупуване на булката". Фотографът заснема ритуала. (Тъй като понякога, в ритуала участват доста буйни приятели на младоженеца, имам молба към тях - моля, пазете фототехниката на фотографа, а и самия фотограф :) ).

15.00 ч. Младоженецът влиза при булката. По традиция, младоженецът вижда за първи път булката, облечена със сватбена рокля. Фотографът прави снимки на първите прегръдки и целувки. Младоженецът и булката, заедно с приятели и роднини, могат да вдигнат наздравица. След това бащата на булката извежда дъщеря от жилището/хотелска стая и я предава на кума, който ще е нейния кавалер до гражданския ритуал. (По желание, може на входа на жилището, на улицата да се спази народния обичай и булката да се изпрати с хоро. За тази цел, трябва да предвидите наемане на подходящ оркестър)

15.30 ч. Всички тръгват към гражданския ритуал. Както писах и по-горе, предвидете време за път за паркиране, както за вас, така и за гостите. Ако планирате сватбата през зимата и през този сезон времето за път и паркиране е 10 минути, се замислете за летните задръствания по пътищата и липса за места за паркиране. Не знам какво е положението във вътрешността на страната, но в град Бургас е така през лятото. Важно е да съобразите още нещо, Ако имате гости от друг населено място е възможно да не познават града и да се загубят по пътя към мястото на граждански брак. Подходящото в случая е във всяка кола с гости, които не познават града да бъде един "местен". Приятелите на младоженеца са идеалните хора за това.

16.00 ч. Започва гражданския брак. Младоженците и кумовете трябва да са на място минимум 10 минути преди брака. Фотографът заснема всички моменти от тържественото влизане влизането на младоженците и кумовете в залата. Заснема се самия ритуал, родителите на младоженците и гостите.

16.15 ч. След излизането на младоженци и гости от залата е идеалното време за обща снимка с всички гости, както и за снимки на младоженците с роднини и гости, които искат искат да се снимат с тях. Тук има задължителни снимки - това са фотографиите с родителите и бабите и дядовците на булката и младоженеца.

Следва продължение...

Ако търсите сватбен фотограф за Бургас и региона - кликнете ТУК.