Професия фотограф или как да стана фотограф?


Търсена ли е професията на фотограф в България? Как човек може да работи, като професионален фотограф или да започне своето обучение за фотограф? За да си отговорим и на двата въпроса, пишем в гъгъл - "Как да стана фотограф?". Вижда се, че доста хора са търсили информация в различни варианти на въпроса, например: "Как да започна да се занимавам с фотография?", "Какво се учи за фотограф?" или "професия фотограф". Интересни са резултатите от търсенето, виждат се гръмки заглавия, като: Как да стана успешен фотограф с 18 стъпки? или "Стани и ти фотограф в 5 лесни стъпки". Няма професия в която можете да станете "добър" с 5 лесни стъпки. Ясно е, че стъпки ще има, но не са 5 или 18. Много са, а колко са точно, зависи лично от всеки, който иска да стане "добър" и дай боже "велик" - няма значение дали във фотографията или в копаенето на канали, например...

Много хора искат да станат фотографи, защото да си фотограф е интересно и много лесно. :) Дали това е резултат на народопсихолигията ни, на посочените по-горе статии или заради факта, че смартфоните снимат все по-добре, но за фотографите битуват няколко илюзии. Основните са три:

- За първата илюзия споменах и по-горе и тя е, че професията на фотографа е лесна. Фотографът се разхожда с един фотопарат на врата и натиска едно копче или както е по-популярно - "щрака", след което взема едни хубави пари за това усилие. Просто, професия - мечта... Да, ако станете известен фотограф и имате собствен екип, който се грижи за всичко, може би ще е така, но ако не сте начинаещ няма да е лесно. Ще носите килограми оборудване (например при сватбените фотографи е над 10 кг.) и ще се молите да имате хубава светлина за снимки и да не е много горещ деня. И дори температурата да е 40 градуса, трябва да излъчвате позитивност, да сте креативен, за да предлазположите модела или моделите си и те да получат хубави снимки. А след това Ви чакат много дълги часове обработка на фотографиите пред компютъра, за да спазите сроковете за предаването им. Да не говорим за времето през които ще отговаряте на мейли и ще говорите по телефона на тема: кога ще ни са готови снимките, не може ли да ни пратите две-три фотографии веднага и т.н.?

- Втора илюзия - какво толкова, ако не "станат" снимките, винаги можеш да снимаш наново.  Първо малко въведение по темата - може би сте чували, че няма универсален фотограф, подобно да лекарите, те се специализират - портретен фотограф, сватбен фотограф, моден фотограф, пейзажен фотограф и други. Да, ако не направите хубава пейзажна снимка или интериорна снимка, може да имате и втори и трети... и ако искате -  десети шанс. Но, има събития в живота на човека, които са уникални - сватба, изписване на родилка с дете от болницата, кръщене и др. Те са уникални моменти, не се повтарят. И тук идва въпроса за отговорността. Това важи особено много за сватбените фотографи. Ако поемете ангажимент да снимате сватбено тържество,  вече няма възможност да кажете на младоженците - "Знаете ли, снимките не се получиха. Ако искате ще ви снимам отново". Кога ще снимате? Нали не очаквате младоженците да повторят сватбата, заради провалените снимки. А ако Ви се развали фототехниката точно по време на събитието, което заснемате? Трябва да имате втори фотоапарат, допълнителни обективи и  светкавици. Сега разбирате ли защо сватбените фотографи носят толкова килограми оборудване?

- Илюзия номер три - професията на фотографа е доходна, т.е. получавате едни "хубави пари" за сравнително малко работа. Да видим дали е така? Първо трябва да инвестирате едни "много хубави пари" в образование, обучение и фотографско оборудване. Да  почнем с по-лесното - фотооборудването. Можете да се учите как да снимате, като си купите фотоапарат с обектив или два за около 1500 лв. Но тази техника не е дори близко до професионално оборудване. Ако искате да се занимавате професионално с фотография цената е  20 000 - 25 000 лв. И това е сметката без да купувате най-скъпата техника. Минимумът за професионална работа - фотоапарат от професионален клас (както казах, не стaва дума за топ модел) с хубав обектив и светкавица е около 10 000 лв. Образованието в фотографията или, ако искате обучението е "друг филм". Възможностите са от курсове от типа "как да правим по-хубави снимки и да се научим да снимаме" до висше образование. Тук цената е също в много широк диапазон - от 200-300 лв за курс за фотография до години за получаване на висше образование по специалността фотография. Няма да обяснявам нашироко колко по-важно е да се научите да снимате от хубавата фототехника. Към по-горната инвестиция трябва да добавите пари за изработка на интернет сайт, закупуване на домейн и реклама. И не забравяйте, че в сайта трябва да има ваши снимки, т.е. трябва да имате портфолио, което да показва какви услуги предлагате. Т.е. не можете да напишете - аз съм сватбен фотограф, ако в сайта Ви има само пейзажни снимки и снимки на кучета и котки, например. Дотук с инвестициите - оттук следват и разходите - за наем на посещение за студио, за батерии, памет карти и много други. И след всичко това чакате да ви се обадят клиенти и евентуално да ви наемат...

Не ме разбирайте погрешно, не искам да ви отказвам от мечтата ви да станете фотограф. Но, според мен е хубаво да нямате илюзии, че ще е лесно. Трудно е, но си заслужава. Дерзайте и снимайте.