Planning the wedding day through the eyes of a wedding photographer


Съвети как да планирате деня на сватбата - от обличане на булката до влизането в ресторанта. Тук не се включва предварителната подготовка на сватбения ден, например сватбен фотограф, избор на рокля или на ресторант.


Написаното тук е само мое мнение, мнение на сватбен фотограф, снимал достатъчно сватби в град Бургас и крайбрежието около него. Според моя опит, една сватба е "хубава", когато младоженците са я организирали така, както искат, а не така, както трябва. Звучи безмислено, но съм бил фотограф на сватби за които виждам, че свекърви и тъщи са активно намесени в организацията и на младоженците им се обяснява, какво трябва да направят, как да го направят и т.н. Защото така трябва, защото някой роднина щял да "каже нещо", защото не искат да се "изложат" и т.н. и т.н. Обратното, когато младоженците правят всичко, както те искат, те са спокойни и весели, гостите също и сватбата протича леко и както се казва, купонът е як.

Как да планирате сватба, както искате вие?


Откъде да започнете, как да разпределите времето в сватбения ден? "Ключът към гладкото протичане на деня на сватбата е планирането. Разпределението на целия ви сватбен ден в една добре организирана времева линия, помага да организирате всичко по часове и минути. Колкото по-подробно направите плана, толкова по-добре." - пише едно специализирано сватбено американско списание. Съветът е много добър и същевременно е капан за младоженци или по-скоро за супер амбициозни бъдещи булки. Според скромното ми мнение на сватбен фотограф, прекомерното планиране до минута може да бъде много изнервящо за младоженците и ако "не дай боже" нещо се случи, какво става с перфектния план. Всичко се обърква, започва едно бягане, бързане, нерви и закъсняване за поредния сватбен ритуал.


Как да планираме сватбата, за избегнете това?


1. Създаваме план по време и минути, но (ВАЖНО!) оставяме достатъчно време за път между различните дестинации (например между църква и ресторант), особено, ако гостите пътуват с лични автомобили и трябва да намерят място за паркиране и (НАЙ-ВАЖНОТО!) оставяме време за непредвидени обстоятелства, например младоженеца е забравил да вземе личната си карта, кума е забравил пръстените в стаята в хотела и т.н. и т.н.
2. Делегираме отговорности. Тук е ролята на бъдещите тъща и свекърва, както и техните половинки, а защо не и братя и сестри, както и братовчеди и братовчедки. Какви отговорности могат да се делегират - например, кой отговаря за сватбените чаши и шампанското, необходими за гражданския ритуал, кой ще прибере цветята, които ще подарят на булката след брака, кой ще пази свидетелството за граждански брак, кой ще посрещне и настани гостите по масите в ресторанта, докато младоженците са на сватбена фотосесия с фотографа и много други. Единствената отговорност, която трябва да имат младоженците в сватбения ден е да не закъсняват и да носят в себе си личните си документи. Същото важи и за кумовете.