Какво е значението на снимките за съвременния бизнес и общество?


Как интериорната и продуктовата фотография продават?

Нека започнем така -  Кое е онова нещо, което сериозно промени целия облик на съвременния свят и обществото в което живеем? Разбира се, че това е интернет! Мрежата буквално погълна всяка частица от ежедневието ни, работата и дори малките и големите удоволствия с които подслаждаме и правим живота си по-щастлив. Ще питате какво общо има интернет с значение на снимките за съвременно бизнес и общество. Съвсем след малко, ще разберете към какво точно насочвам вниманието ви…

Истината е, че колкото и да са гениални програмистите, стоящи зад различните уеб сайтове, програми и приложения и колкото и оригинални да са копирайтърите във всяка своя дума, създавайки огромно по обем съдържание на всяка уеб страница, без снимки нищо в мрежата няма да изглежда толкова атрактивно, продаващо и стимулиращо човешкото съзнание. Снимките са жизнено важни за хората, работещи във и посредством сферата на интернет, да постигнат целите си, а обикновените потребители – да задоволят нуждите от информация. Не знам дали сте чували, но изследванията показват, че 90% от информацията, подавана в мозъка е изцяло визуална. Ние помним посредством онова, което сме видели, нещо повече - ние купуваме това, което виждаме. Визуалният образ, който най-често е снимка на продукта или услугата е това, което продава.

Вижте сега значението на хубавата, професионална фотография в различните сфери на живота и най-вече в интернет:

1. В рекламата

Всеки рекламист – без значение дали е от старата генерация, който поддържа мнението, че единствената медия винаги ще си остане печатната или е от новото поколение за  който интернет е всичко – ще ви каже, че изображенията продават. Снимките при Фейсбук рекламата са истинско доказателство за това – ако те не привлекат погледа ви, вие дори няма да се заинтересувате да прочетете за продукта, който ви предлага социалната мрежа. Същото важи с пълна сила и за останалите такива мрежи, като Гугъл + и Туитър. Появиха се нови социални мрежи, като Инстаграм, които са  създадени като водещо място за визуално отразяване на продукти, събития, хора, случки и места. В около 90 % от случаите това става чрез снимки.

2. Силно присъствие и привличане на вниманието

Голямото изобилие в мрежата създава особено жестока конкурентна среда. Интернет се превърна в един общ битак, пазар, на който всеки може да продава, предлага, агитира и мотивира останалите да му повярват в нещо. Това означава, че за да пробиете, ви трябва професионален подход. Какво искаме да кажем? Ако продавате мебели или сте или друг продукт на интериорния дизайн, снимките с вашия таблет или телефон просто няма да покажат сериозно отношение от страна на вашите клиенти. Вижте, ако представите портфолиото си в сайта Ви или във Фейсбук с професионални интериорни снимки, примерно на вашия хотел, магазин, нещата ще изглеждат по съвсем друг начин, вие ще бъдете представени по съвсем различен начин.

3. Професионалните снимки действат на зрението, но събуждат и други сетива

Ето бърз пример - не ви ли потичат лигите, когато видите апетитни фотографии на храна? Този ефект обаче се постига само, ако използвате “триковете” при професионално заснемане на храна, а не чрез поредната снимка, постната във Фейсбук от мобилния Ви телефон. Между другото, в тази връзка, професионалното заснемане на ресторанти и хотели се цени като ключов компонент в изграждането на тяхната репутация.

4. Професионалната фотография продава

Забравете за несполучливи опити да правите една по една снимки за онлайн магазини на вашите собствени изделия или каталог със стоки, които продавате. Задължително заложете на продуктовата фотография и в никакъв случай не допускайте, онлайн шопинг платформата ви да се превърне в поредното грозно копие на някой евтин китайски магазин.

СВЕТОСЛАВ KРЪСТЕВ фотограф бургас