Кога фотографската техника има значение за хубавите снимки?


Има ли значение фототехниката, за да направя хубави снимки и кога тя е важна? 

Често се случва приятели да ми зададат следния въпрос - Купих си хубав и голям фотопарат, но снимките ми често са тъмни и без фокус. Каква е причината?

Няма бърз и еднозначен отговор на този въпрос. Но нека да започнем с по-лесната част, а именно:

1. Фототехниката

    В последните години, масово се купуват дигитални фотоапарати със сменяеми обективи, така нар. огледално-рефлексни фотоапарати (Digital Single Reflex). Предполагам, че причината е, че хората мислят, че големите (по-размер) фотоапарати им гарантират професионално качество. Най-известните производители на фотоапарати - Canon, Nikon, Sony и Pentax предлагат изключително голямо количество модели на пазара. Само, че термина "хубав фотопарат" за повечето хора е комплект фотопарат с обектив (или понякога два обектива) за цена между 1200 лв.-1500 лв. Но за производителите на фотоапарати тези цени са за техника от любителски клас. В тези фотоапарати с включения в комплекта обектив са заложени много ограничения. Обективите, които са в комплект с апарата не са особено качествени. Обикновено, притежателите на тези фотопарати снимат в напълно автоматичен режим и се разчита на преценката на вградената електроника в фотоапарата. Точно, както при компактните фотопарати и смартфоните. При снимки навън, няма проблем. Те започват, обикновено при снимане в помещение при ниска осветеност - резултата, най-често е тъмни снимки или снимки без фокус или както се казва по-популярно - размазани. Защо се получава това? 

  Преди да отговоря на този въпрос нека Ви запозная с моделите от професионалния клас. Марката няма значение в случая. Цените за фотоапарат (без обектив) - започват от 6000-7000 лв. и достигат 12000-14000 лв.Истински хубавите обективи са са средно 5000-6000 лв. единия. Обикновено професионалните фотографи ползват минимум 2-3 обектива. Цената на достатъчно мощна светкавица (не тази, която е вградена в фотоапарата) е средно 1000 лв. Може би ще Ви е интересно да узнаете, че сватбените фотографи, трябва да притежават минимум два фотопарата и две светкавици, поради опасността от повреда на фототехниката по време на снимките на сватбения ден. 

   Какви са най-общо предимствата на професионалната фотографска техника в сравнение с любителския клас. Високо качество на изображението, дори в помещения с ниска осветеност (например снимки по време на църковен брак) без светкавица, запазвайки атмосферата на мястото на снимки. Друга възможност е т. нар. дефокусиране на фона или по-популярно, като "размазване на фона", използвано в портретната фотография с цел вниманието да се насочи към основния обект, а това е човека в снимката. Снимките са с остър фокус, живи цветове и с правилно композиране на обектите в нея. Но това е факт, само при наличието на ...

2. Умения на фотографа да снима

   Нека разсея една заблуда. Фотопаратите, обективите и светкавиците са само инструменти. Снима фотографа, а не фотоапарата. Купуването на "голям" фотопарат не Ви прави фотограф, а само притежател на тази струващо доста пари устройство. Тук е мястото да кажа, че снимките не Ви се получават, не защото имате любителски фотопарат, а защото снимате само в автоматичен режим, без познания какви настройки на фотоапарата да направите при различните условия на осветеност. И се получават много тъмни или много светли или пък размазани снимки. Дори с фотоапарат от любителския клас, професионалният фотограф ще направи добри снимки. Просто той притежава знания и умения, които Вие нямате. Професионалната фототехника просто ще му даде повече възможности да използва знанията и уменията си и хубавите снимки са гарантирани.

   Ако имате желание да се учите, как да правите хубави снимки си купете огледално рефлексен фотоапарат. Имайте превид само, че при фотоапаратите от любителския клас, скоро ще сблъскате с ограниченията им и ще трябва да купувате допълнителни обективи и светкавица. Така, че бъдете готови да вложите още пари. Ако не искате да учите, по-добре се насочете към малко и компактно фотопаратче, което е напълно достатъчно за туристически и семейни снимки. И се побира в джоба...

Един виц по случая:

Прочут фотограф отива на ресторант, за да вечеря. Готвачът на ресторанта го разпознава и след като фотографа приключва с вечерята, решава да го поздрави:

- Здравейте, аз съм готвачът на ресторанта и съм Ваш голям почитател. Правите страхотни снимки, сигурно имате много скъп фотопарат?

- Здравейте и благодаря. И аз искам да Ви поздравя. Ястията бяха страхотни, сигурно имате много скъпи тенджери.

Светослав Кръстев фотограф Бургас