Не мога да позирам за фотосесия. Какво да направя?!


  Често преди сватбата или преди фотосесията, чувам от хората, които ще снимам  - "Аз не мога да позирам" или "Ние не можем да позираме". 

   - Моят отговор е - Знам, че не знаеш как да позираш и не е необходимо да можеш да позираш. Ще Ви направя хубави снимки, независимо дали можете да позираш, като професионален модел или не. Ако ме изберете за свой сватбен фотограф (или за фотограф за някой друг Ваш празник), аз няма да поискам от Вас непрекъснато да позирате в сложни пози. Атмосферата, която Ви обкръжава, трябва да е лека, естествена и непринудена. Това, което търся в моите снимки, хората да се усмихват и да се радват, тъй като сватбата (или кръщенето на Вашето дете, рождения ден и др.) на първо място е празник. Така фотографиите се получават живи и искрени и именно тези снимки ще са най-ценни за Вас през годините.

  В тази връзка, един съвет от мен при избора Ви на фотограф - изберете си фотограф с който ще чувствате спокойни, който харесвате не само заради снимките, които прави, а и като личност. Тук ще цитирам английската фотографка Анабел Уилямс- "Да фотографираш хора е 90 % психология и 10 % техника".


 Какво можете да направите Вие, за да изглеждате добре на снимките. Десет простички, но важни съвета, които ще подобрят вашата визия и съответно как ще изглеждате на снимките:

1. Наспете се добре преди снимките. Ако примерно сте отишли на парти в нощта преди снимките, особено, съчетано с повече алкохол, няма Фотошоп, който да оправи подпухналото Ви лице, зачервените очи и погледа Ви, който казва единствено: "Хайде снимай по-бързо, че едвам гледам и искам да спя" :) Тук е мястото за съвет към бъдещите младоженци - нощта преди сватбата не е подходящо време за моминското и ергенското парти.

2. Не отивайте гладни на фотосесия. Понякога от бързане не оставя време да се нахраним. А гладният човек гледа "лошо" :)

3. Към дамите - качественият грим е мноооого важен за визията Ви. Много пъти съм виждал лошо поставен и разтекъл се грим и очна линия, отлепена изкуствена мигла и др. Колкото повече време продължават снимките (важи особено при сватби и други по-дълго продължаващи събития) и са по-високи температурите на въздуха, толкова изискванията към грима са по-високи. Моля, доверете се на професионалист с опит, използващ високачествена козметика и му кажете изискванията си. Не пестете пари от Вашия грим. Фотошопът не е панацея и фотографите не са склонни да "оправят" грим на десетки или стотици снимки. Това е изключително трудоемък процес, изискващ много време и не може да изисквате от фотографа да Ви "гримира". 

4. Към господата - ако имате чувствителна кожа на лицето не се бръснете непосредствено преди снимките. Зачервяванията на кожата от бръсненето не изглеждат добре. Обръснете се минимум 3 часа по-рано, за да има време кожата да се успокои и досадните зачервявания да изчезнат.

5. При дамите - прическа при фризьор или сама ще си направите косата е Ваше решение. При ветровито време, бъдете готови да вдигнете косата си, за да да изглеждате добре.  Донесете фиби или други любими аксесоари за коса. За мъжете - подстригване няколко дни преди снимките е добро решение.

6. Устните не трябва да са сухи. Ако е необходимо, моля, донесете балсам за устни или овлажнител с вас. Овлажнените устни винаги изглеждат по-добре.

7. Яркият лак за нокти не е добра идея за снимките. Изберете по-неутрален цвят, който няма да привлича внимание.

 8. Веждите също трябва да бъдат "оформени" един - два дни преди снимките с цел избягване на зачервявания.

9.  За предпочитане е Вашите дрехи  да бъдат без надписи и да избягвате много ярките цветове. Подобно на цвета на ноктите, силните цветове обикновено отвличат вниманието. Добра идея е да обсъдите облеклото си с фотографа преди снимките.

10. И най-важното - забавлявайте се. Не приемайте фотосесията, като нещо сериозно, а вземете със себе си доброто си настроение. Другото е работа на фотографа.

"Keep calm and love photography"

 

 

Върнете се, за да направите запитване оттук Светослав Кръстев фотограф бургас