Три съвета от сватбен фотограф за планиране на перфектната сватба


Как да направим сватбата си перфектна и незабравима? Сложен въпрос, който няма еднозначен отговор. :) След толкова години, като сватбен фотограф в Бургас съм заснел много сватби. Сватбеният фотограф винаги е много близо до младоженците и вижда и чува, както щастливите моменти, така и притесненията и разочарованията на булката и младоженеца. Денят на сватбата е свързан с много приготовления и много неща може да се объркат и да нарушат доброто настроение на най-важния ден в живота на младоженците. Как може да избегнем това? Няма точна рецепта за перфектна сватба, но съм сигурен, че тези съвети ще бъдат полезни на всички бъдещи младоженци.

  1. В деня на сватбата не се занимавайте с организацията на сватбения ден. Делегирайте предварително на най-близките си задълженията по организацията на различните събития и ритуали. Нека един от тях да отговаря за пренасянето на пръстените, сватбените чаши и шампанско, друг за букетите цветя, трети за настаняването на хората в ресторанта. Независимо дали използвате услугите на сватбена агенция (което аз, като фотограф искрено препоръчвам) за вашето спокойствие могат да се погрижат други хора, а не вие. Виждал съм изнервени булки, които непрекъснато говорят по телефона и организират, организират... до безкрайност. Не разваляйте празника си по този начин.
  2. Не планирайте всичко до минута и не претрупвайте със събития и ритуали програмата на сватбения ден. Виждал съм програми за сватбения ден, изпратени ми от булки, в които всичко е организирано по време, буквално  до минута. Например, „в 15.23 ч. булката излиза от колата и стъпва на земята първо с левия крак“. Друга крайност - планиране на фотосесията по минути и точни локации, с подробни инструкции за всяка снимка, какво част от фона „да влезе в кадър“ и коя да „не влезе“. Така убивате креативността на сватбения си фотограф. Фотографът е обсъдил предварително местата за снимки и времето, което ще е необходимо за една хубава фотосесия. Това е достатъчно. Оставете фотографа да импровизира. Обикновено това са и най-хубавите снимки от фотосесията. И още една крайност – програмата в ресторанта е толкова „претъпкана“ от събития, че булката и младоженеца нямат време и да вечерят... Скъпи младоженци, това е вашия сватбен ден, оставете си повече свободно време да се насладите на всички романтични и весели моменти...
  3. Не бъдете перфекционисти, а се наслаждавайте на момента. Това е най-важния ми съвет. Най-хубавите сватби, които съм бил фотограф, не са тези, на които всичко е перфектно организирано. Това са сватбите на които младоженците се чувстват спокойни, щастливи и свободни. На такива сватби, например, е закъснявала доставката на сватбената торта, на които младоженката жестоко е наранявала пръстта си. Нищо не попречи на тяхното щастие и на купона им с близки и приятели. Това е вашия ден, изживейте го „на макс“.