Осем красиви църкви за сватби и кръщенета в Бургас и около него


Полезна информация за най-предпочитаните църковни храмове за църковни сватбени рутуали и кръщенета

 

Храмът  "Св. Св. Кирил и Методий"

е най-големия храм в Бургас. Проектът на величествената постройка е на архитект Рикардо Тоскани от Италия. За радост, църквата вече функционира, след възстановяването и от щетите, които му нанасе строителството на подземния паркинг в съседство с храма. “Св. Св. Кирил и Методий” отново е любима църква на жителите на Бургас за сватби и кръщенета.

 

"Св. Богородица"  

фотограф бургас

е най-древния храм в града ни, действаща църква и същевременно е паметник на културата. След затварянето на храм “Св. св. Кирил и Методий”,  църквата “Св. Богородица” се превърна в най-често използваната църква в Бургас за сватби и кръщенета.  Предпочитанията към този храм, според мен, не се дължи само на размерите и, а и на нейната история и особената атмосфера на тази църква.

Храм "Св. Иван Рилски”

е изцяло обновен, с нови стенописи. Освежените стени на цървата греят в ярки цветове - на някои това много им харесва, а според други църквата е изгубила от старата си автентичност. Тук също е място, където много влюбени решават да се бракосъчетаят  и да кажат заветното “Да”. В църквата се извършват и много кръщенета.

 

Храмът “Св. Никола”

в Черноморец е църквата с най-красива градина в България, според мен. В двора на храма можете да видите много цветя, храсти и дървета, като еделвайси, орхидеи, див лимон и мандарини. Много екзотични представители на растителния свят са намерили място в градината и се развиват много успешно. Пасифлората е едно от най-красивите цветя, които могат да се видят в църковния двор. Църквата “Свети Никола” се използва от гражданите на Бургас и Созопол предимно за кръщенета.

 

Храмът “Свети Георги”

в Созопол стана известен в България и света основно с факта, че там се съхраняват мощите на Свети Йоан Предтеча, както и парче от кръста на Исус Христос. Поради това, църквата привлича много туристи през летните месеци. “Свети Георги” е най-голямата созополска църква и е предпочитана от много младоженци за църковен брак, както и за кръщене на децата на созополии и гостите на града.

 

Храмът “Света Богородица”, известна още и като “Успение Богородично”

е най-голямата и единствена църква, което е останала действаща в стария град на Несебър. В града тя е най-запазената църква. Трябва да се има предвид, че в Несебър са открити 44 църкви за периода от V до ХIХ век. В църквата Света Богородица се намира една от българските чудотворни икони – известна с името Черната света Богородица. Освен жителите на Несебър, много туристи и гости на града сключват църковен брак и кръщават децата си в красивия храм в стария град.

фотограф бургас

 

Храмът ”Св. Власий”

в Свети Влас е новопостроен християнски храм, открит през 2010 г. и осветен от Сливенският митрополит Йоаникий. Един от най-красивите и отлични поддържани християнски храмове в България. В един от златните кръстове в църквата е вградено късче от кръста на който Исус Христос е разпнат. Изключително впечатление прави и иконома на храма отец Петър, като човек, излъчващ доброта и святост. Църквата ”Св. Власий” е много красиво място за църковен брак и за кръщене на вашите деца.

 

Църквата “Успение Богородично”

в Царево се намира на полуостров в най-южния квартал „Василико”. Това е най-стария квартал на града. Мястото на църквата е изключително красиво с близостта си до морето. Храмът има красива и поддържана градина с цветя и смокинови дървета,  пейки на които човек може да почине и да се полюбува на морето, както и каменна чешма. Построена е детска площадка за децата. Църквата все повече се налага, като символ на Царево и романтично място за бракосъчетания и кръщенета.

/Този текст няма амбиции да обхване всички църкви в Бургас и региона. Има още много прекрасни църкви в почти всички квартали на Бургас, както и целия регион. Представените от мен църкви са с цел да се улесни избора на младоженци и родители за място за провеждане на църковни бракове и кръщенета./

 

 


Прочетете още - "Шест хубави места за сватби и сватбени фотосесии в Бургас и околностите"

Светослав Кръстев фотограф Бургас