Как да изберем сватбен фотограф?


Започнете да търсите фотограф предварително.

Ако изберете фотосесия в сватбения ден Ви е необходим фотограф, който да снима еднакво добре репортаж и постановъчни снимки. При постановъчните снимки, фотографът трябва да има специален подход към фотографията и способността да работи с модели. За такива снимки е необходимо да осигурите достатъчно време и заедно с фотографа да направите внимателен избор на местата на снимки. Масторството тук на сватбения фотограф е да не иска от Вас непрекъснато да позирате в сложни пози, а да успее да запази лека, естествена и непринудена атмосфера. Ролята на фотографа е като на режисьор, но масимално незабележим, той само ръководи младоженците, за да свикнат с фотоапарата и да действат по естествен начин и с интерес в тази тяхна нова роля и нов опит, като модели. А това води до по-необичайни, възхитителни снимки, които често ще бъдат гледани, защото това е изкуство. Фотографиите се получават живи и искрени и именно тези снимки ще са най-ценни за Вас през годините. При заснемане на репортаж, за фотографа е важно да улови всички тези малки моменти, живите емоции и ракурси, които той вижда по-добре от другите и те никога няма да се повторят.

В идеалният случай е добре да потърсете професионален фотограф, който е добър и в постановъчното и в репортажното снимане. Сватбените фотографи се отличават с различен стил, потърсете такъв, чийто стил Ви допада. И тъй като добрите професионални фотографи се ангажират година и повече преди датата на сватбата, най-добре е да изберете фотограф в началото на подготовката на Вашата сватба. 

Да избера фотограф от моя град или от другаде

Това е избор, който трябва да направите с ясното съзнание на плюсовете и минусите на всеки от двата варианта. Фотографите от Вашия град, в моя случай е Бургас, познават града и най-често вече са снимали на избраното от Вас място за граждански брай, църковен брак и ресторант. Те познават и хубавите места за сватбени фотосесии и няма да е необходимо да разчитат на Вас за ориентирането им, къде са местата за снимане за ритуалите, къде се намира ресторанта и т.н. Ако избирате от всички сватбени фотографи в България, разбира се, имате многократно по-голям избор да подберете фотограф, чийто стил Ви допада най-много. Минусите тук са, че фотографа, може да не познава всички места на снимки и ще разчита на Вас да го ориентирате. Освен това е необходимо да заплатите допълнително пътните му разноски и хотелска стая, където да преспи.

Разгледайте снимките на фотографа от предишни сватби

Портфолиото на фотографа показва професионализъма му, но определено трябва да видите снимки от цяла сватба, можете да изберете даже две или три сватби и да разгледате всички снимки, които фотографа е дал на клиента. Нека това са около 500-600 кадъра от всяка сватба, това е единственият начин Вие да опознаете стила му на снимане и да разберете какви снимки ще получите, като работите с този фотограф. Когато разглеждате снимките, вижте как те отразяват емоциите на хората, дали Ви харесват естетически снимките и композицията им, обработени ли са кадрите - само тогава ще можете да направите адекватна оценка. Ако просто изберете фотограф на базата на няколко снимки или на факта, че сте били на сватба с приятели и сте видели 10-20 кадъра, които ви харесват, в крайна сметка ще рискувате да получите разочароващи сватбени снимки.

Уточнете условията на работа 

Вашата програма на сватбения ден може да се стартира в 8-9 сутринта и да приключва късно през нощта. Уточнете с фотографа за колко часа ще е неговия ангажимент и каква част от сватбения ден ще заснеме. Важно е да знаете, че фотографът не само снима и обработва снимките, но също така е в състояние да ви посъветва за избора на място, оптималното време на заснемането на различните събития по време на сватбата и избора на правилно осветление.

Ако организирате сватба, без помощта на агенция, важно за Вас е да попитате каква украса ще изглежда добре на снимките, как да бъде разположена,  как да са настанени гостите по време на церемонията, посоката в която двойката трябва да бъде по отношение на слънцето или на осветлението и др. Също така, не забравяйте да се погрижите за вашия фотограф, видеооператор и диджей - да им се осигури вода, храна и място, където те могат да поставят своите вещи и оборудване. И, разбира се, много важно e да ги запознае със сценария на сватбения ден по-рано от деня на събитието.

Обсъдете подробностите по заснемането с фотографа

Винаги искайте предварителна среща с фотографа, за да се убедите, че той е правилния за Вас. По време на разговора, трябва да разберете лесно ли се общува с него и дали ще му се доверите. Ако с фотографа се общува лесно и приятно, Вие ще се чувствате удобно с него и ще можете да се отпуснете и да не се притесняват от фотоапарата по време на снимане или обратното, по време на срещата Вие ще почувствате, че ще бъде трудно да работите с него и това ще се отрази и на снимките. Има фотографи, които се не обичат или се страхуват да се намесват в поставката на снимките и от това страда резултата. А има и такива, които искат от Вас да заемате изкуствени пози и банални композиции, които в крайна сметка изглеждат отблъскващи и примитивни. За да получите най-добри резултати от сватбените Ви снимки, фотографът, трябва да Ви разкаже предварително как снима по време на церемонията, фотосесията и по време на вечерята.

И последно, след като сте си избрали фотограф за Вашата сватба е много важно да му имате пълно доверие. Както е казал фотографа Картие Бресон - "Най-хубавите снимки се получават с тези хора, които напълно ти се доверят".

Светослав Кръстев фотограф Бургас